Niko Nikolić i Ništavila

Niko Nikolić i Ništavila

Niko Nikolić je muzičar iz Trstenika koji posljednjih nekoliko godina živi u Beogradu. “Drugo mesto” je naziv njegovog debitantskog albuma, koji prožimaju elementi nostalgije, samoće i dnevnog eskapizma, upakovani u aranžmane dominantnih folk gitara, pitkih klavijatura i ekspresivnih melodija.

Pavle (Niko) Nikolić se bavi muzikom od jedanaeste godine života, a kako na selu gde je odrastao nije bilo mnogo toga, učio je svašta od svakoga, od hard rock klasika, preko narodnjaka, pa sve do ex-Yu roka. Bio je član indie rok benda Kuvade u kojem je pevao pozadinske vokale i svirao bas i slide gitaru. Upravo većina pesama sa njegovog prvog studijskog albuma nastaje s namerom da ih snimi za ovaj bend, a u periodu unatrag dve do tri godine, sve te pesme zapravo smišlja iznova, dodaje još neke novije, te dorađuje i dovršava “Drugo mesto” tokom 2020. godine.

Inspiraciju pronalazi u iskrenosti, detinjstvu, promatranju odnosa sela i grada, u ljubavi, geografiji, nasleđu kao i u odnosu Balkana naspram ostatka sveta. Neke od tema kojima se bavi u pesmama su lična iskustva, kao što su raskid veze, izolacija i razmišljanje o napuštanju domovine, a voli zamišljati vizualne atmosfere pa tako svoje osećaje često postavlja u imaginarne ambijente.

Njegova poslednja izdanja su singlovi “Vetruška” i “Gore dole (feat. Dubak)”. Pesme se po karakteru mogu porediti sa opusom savremenih izvođača poput Devendre Banarta ili Sufjana Stivensa. Uživo nastupa sa bendom “Ništavila”, kojeg čine istaknuti muzičari Beogradske scene i njihovi koncerti predstavljaju svojevrsnu prog rok odiseju začinjenu retro-pop motivima.

 

Ovaj post je takodje dostupan na EN.