Kvartet Bilitis (Novi Sad/Srbija)

Kvartet Bilitis

(Ne)tipičan kamerni orkestar nastao je na bazi gudačkog kvarteta, s tim da prvu violinu menja flauta sa sličnim zvučnim opsegom. Njihova izvedba Gemijem ovenčane kompozicije „Different Trains“ savremenog autora Stiva Rajha, praćena video segmentom, prava je poslastica za sve ljubitelje kamerne muzike i novih izazova u umetnosti.

Kvartet Bilitis od 2014. godine čine Ksenija Bašić (flauta), Iva Stanković (violina), Ana Klem Aksentijević (viola) i Milica Svirac (violončelo), sve akademski obrazovane, nagrađivane i angažovane u najeminentnijim vojvođanskim orkestrima i pedagoškom radu. Pored dela za gudački kvartet, izvode i kompozicije originalno pisane za njihov sastav. Pošto u Srbiji ne postoji ansambl ovog tipa, čini im čast da predstavljaju neka od najpoznatijih dela kamerne muzike na nov i kreativan način, a posebno su orijentisane na muziku 20. i 21. veka.

Stiv Rajh je američki kompozitor jevrejskog porekla rođen 1936. Detinjstvo je proveo uglavnom putujući vozom na relaciji Njujork – L.A, kako bi viđao svoje razvedene roditelje. Kasnije je slušao o nekim drugim, evropskim vozovima, koji su za vreme drugog svetskog rata prevozili Jevreje u koncentracione logore, što je 1988. inspirisalo nastanak njegovog najčuvenijeg dela „Different Trains“.

Kvartet Bilitis je, birajući ovu kompoziciju, odlučio da zvučnu izvedbu upotpuni video radom, koji je potpisala grafička dizajnerka Ivana Radmanovac. Po svemu sudeći, njihov nastup u Gradiću biće idealna prilika za savršen neoklasicistički ugođaj u sredini kao stvorenoj za takve spektakle.