Kamerata Novi Sad

Kamerata Novi Sad

Kamerata Novi Sad će vas povesti na putovanje oko sveta  programom sa svojim solistima. Čućete dela Baha, Mocarta, Bramsa, Pjacole, Vilijamsa, Ravela, Popera, Montija, Čajkovskog, Maskanjija, Bartoka i aranžmane tradicionalnih pesama.

„Jedan je od najuzbudljivijih ansambala na našim prostorima, zbir izuzetnih solista, individualaca koji svojom posvećenošću muzici, međusobnim prijateljstvom i disciplinom stvaraju jedinstvenu zajedničku energiju i zvuk“ (A.Vrebalov). Ove je ansambl koji može da  „parira renomiranim evropskim orkestrima“ (I. Žebeljan), „izuzetno fleksibilan, profesionalan sa plemenitim i izražanim zvukom“ (K. Janković).

Kamerata Novi Sad izrasla je iz ansambla koji je prvi put nastupio 1988. godine pod nazivom Kamerata Akademika. Reč je o sastavu koji je delovao u okviru Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i od samog početka bio sinonim za profesionalnost i uspeh u muziciranju. U prvoj etapi svog delovanja, pod umetničkim rukovodstvom violončeliste Ištvana Varge, važio je za jedan od najboljih ansambala na prostoru bivše Jugoslavije. Orkestar je redovno nastupao u svim većima gradovima regiona i na festivalima poput NOMUSA, BEMUSA, Ohridskog leta. Ostvario je i uspešna gostovanja u Nemačkoj i Holandiji, te veliki broj trajnih radijskih i televizijskih snimaka. Ovaj orkestar je sa uspehom delovao do kraja 1999. godine, kada – zbog političkih okolnosti u zemlji – prestaje da postoji.

Krajem 2007. godine, violončelista Marko Miletić (umetnički rukovodilac orkestra) odlučuje da obnovi rad ovog ansambla, sa idejom da nastavi tradiciju koju je započeo Ištvan Varga. Orkestar čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti – profesori, asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti. Na repertoaru ovog ansambla uvek su veoma zahtevna dela klasičnog repertoara, ali i dela savremenih autora, posebno domaćih. Koncerti se realizuju kroz angažovane projekte u kojima se promoviše ekologija, rodna ravnoravnost, nacionalne i supranacionalne vrednosti, multikulturalnost, pomoć marginalizovanim grupama, te posebna naklonost kao kulturnom uzdizanju dece i mladih.

Kamerata akademika odigrala je veoma bitnu ulogu u kampanji Novog Sada za dobijanje titule Evropske Prestonice Kulture i bila je izuzetno aktivna u promociji grada kroz različite programe koje je Fondacija Novi Sad 2022 organizovala.