Dejan Jankov (Novi Sad/Srbija)

Dejan Jankov

Komponenta reciklažnih materijala u umetnosti ima ulogu da pokaže kako nešto odbačeno može da stekne novi život i upotrebu kroz dobru ideju, opet podstičući na razmišljanje o trajnosti, čuvanju, zaštiti i odnosu prema spomenicima. U tom smislu, Scenatoria je za ovogodišnji Gradić fest pripremila projekat „Triglav“, spomeničku skulptura u nastajanju, delimično sačinjenu od recikliranog plastičnog otpada, čiji je autor vajar Dejan Jankov.

Osnovna ideja projekta je stvaranje spomeničke skulpture u javnom prostoru koja je u vezi sa performansom „Triglav“ grupe OHO, izvedenim 1968. godine u Ljubljani, a kasnije i u Novom Sadu uz pomoć grupe KOD. Za razliku od „žive“ skulpture koju su ovi umetnici izveli svojim telima, spomenička skulptura će se izrađivati od plastičnog otpada. Taj gest trebalo bi da evocira i angažuje sećanje na grupe OHO, KOD, Bosch+Bosch, $, Januar i februar i ostale umetnike okupljene oko novosadske Tribine mladih. Ova spomenička skulptura može se posmatrati i u kontekstu oštre kritike partijskog birokratizma, konformizma i nepomirljivih političkih stavova, kao i u vreme jugoslovenske birokratske krize koja je kulminirala pojavom rigidnih nacionalističkih tendencija devedesetih godina.

Dejan Jankov je rođen 1975, a osnovne i master studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Član je Art klinike (sada Šok zadruga) od 2007, a bio je i saradnik na izradi scenografije u više pozorišnih predstava SKC Fabrika i Pozorišta mladih u Novom Sadu. Učesnik je više grupnih izložbi likovne umetnosti i dobitnik nagrade za crtež malog formata, izložbeni paviljon iz predmeta arhitektura i akt u prirodnoj veličini Akademije umetnosti, između ostalog.