Alt bags quartet

Alt bags quartet

Alt bags je jazz-fusion bend iz Novog Sada, osnovan 2020. godine.  Sastav čine četiri muzičara iz različitih sredina, koje je spojila želja za zajedničkim stvaranjem te istraživanjem žanrova  manje zastupljenih na našim prostorima.

Iz poznanstava sa muzičkih radionica i dešavanja 2018-te i 2019-te  stvorila se želja da se sastanu i započnu muzičku konverzaciju.  Prvobitno su svirali kompozicije Billy Cobham-a, Harbie Hancock-a,  Bob James-a i mnogih drugih džez, fank i fjužn muzičara,  upoznajući jedni druge sa svojim muzičkim i životnim stavovima.

Nakon mnogo odličnih jam session-a odlučili su se da počnu sa  autorskim radom. Tada kreću sa probama u studiju i sastav  zvanično dobija ime, prvo ФYUЖN, a kasnije Alt bags.

Prvi put se pojavljuju “u javnosti” na onlajn humanitarnom koncertu  fondacije “Danilo Kiš” iz Subotice, u decembru 2020-te. Uz pozitivne  komentare i pohvale nastavljaju sa radom na postojećim i novim  idejama, te u maju 2021. završavaju EP album sa četiri autorske  kompozicije. Ovo ostvarenje predstavlja početak potrage za ličnim  izrazom.

Svaka od kompozicija ima spostveni zvuk i priču, na prvi pogled nepovezanu sa ostalima. Od umirujućih tonova preko neparnih  ritmova, “brejkova” i zanimljivih harmonskih rešenja do “tvrđeg”  zvuka i neobičnih solo deonica, muzika sa prvog albuma pravi je  pokazatelj bogatstva muzičkih pravaca kojima će “Alt bags”  nastaviti svoje putovanje kroz muzički univerzum.

Članovi benda su Bojan Temunović (gitara), Igor Tasić (bas gitara),  Stanislav Čeman (bubanj) i Aleksandar Savić (klavijature).

 

Ovaj post je takodje dostupan na EN.