novosti Novosti

13.08.2018

Inostrane zvezde ulične umetnosti na Gradić festu: Čovek-orkestar i hard rok na dečjim instrumentima

Francuski bend The Wackids, koji svira hard rok na dečijim instrumentima, biće jedan od hedlajnera ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača – Gradić festa, koji će biti održan od 30. avgusta do 1. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Pored njih, u Gradiću će nastupiti i drugi inostrani izvođači ulične umetnosti, prvenstveno muzičari, iz Italije, Portugala i Velike Britanije, uz bogat program domaćih i regionalnih umetnika, kao i filmove, pozorišne predstave, performanse i izložbe.

The Wackids čine tri vrsna muzičara, Blowmaster, Bongostar i Speedfinger, predana žestokom zvuku klasične epohe rokenrola, čije hitove izvode uz pomoć Helou Kiti bubnjeva, čitavog seta plastičnih dečijih gitara i malenih klavijatura sa šarenim dirkama. Kako zvuče Deep Purple, Led Zeppelin, AC/DC, Queen, Aerosmith i Nirvana, imaće priliku da provere svi ljubitelji dobre svirke od 6 do 666 godina – stoji u pozivu kojeg su ovi otkačeni Francuszi uputili novosadskoj publici.

Duga tradicija Festivala uličnih svirača podrazumeva jednu konstantu – kada su tu Italijani, žurka je zagarantovana. Ovogodišnji program Gradić festa biće veoma bogat umetnicima sa Apeninskog poluostrva, među kojima će vodeću ulogu imati Bandakadabra, limeni duvački orkestar obogaćen bubnjevima, koji je na uspešan i veoma šarmantan način obogatio klasičan zvuk ovakvih sastava modernim pristupom i aranžmanima punim humora i interakcije sa publikom. Pored njih, sa „Čizme“ nam dolaze još i čovek-orkestar Mark di Giuseppe, majstor usne harmonike i bit-boksa Moses Concas i performer Zeroelectrodrum.

Veliki međunarodni projekat „Pinocchio joins the orchestra in the S.TR.E.E.T“ predstavlja susret različitih metoda stvaranja, učenja i primene muzike. Na pozornici će se, nalik na simfoničare, pojaviti 40 učesnika hora i orkestra veoma raznovrsnih konvencionalnih, ali i originalnih instrumenata, pravljenih od recikliranih odbačenih materijala. Muzika koja nastaje u okviru ovog projekta bazira se na elementima dečije pesme kombinovane sa klasičnom i etno muzikom, a kao tema poslužila je čuvena priča o drvenom lutku Pinokiju.

Sol Cinema iz Velike Britanije je prava, ali nesvakidašnja, poslastica za sve ljubitelje sedme umetnosti. Kamp kućica sa dolbi suraund sistemom je najmanji bioskop na svetu, sa samo osam mesta, što može biti pravi način da se provede ugodno veče na festivalu uz probranu selekciju kratkog metra i naravno – kokice.

Festival uličnih svirača – Gradić fest, organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri