novosti Novosti

02.07.2018

Gradić fest ponovo u Podgrađu: Izabrani regionalni izvođači sa konkursa

Festival uličnih svirača – Gradić fest biće i ovog leta održan u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave u uobičajenoim terminu krajem meseca avgusta. Veliki broj umetnika različitih profila, prvenstveno muzičara, iz Srbije, regiona i čitavog sveta, nastupiće 30. i 31. avgusta i 1. septembra na brojnim punktovima 18. po redu izdanja tradicionalnog okupljanja najboljih predstavnika ulične umetnosti i srodnih izvođačkih disciplina.

Okosnicu programa, kao i obično, činiće manje afirmisani, uglavnom mladi, umetnici i muzički sastavi iz zemlje i okruženja. Lokalni, novosadski milje, imaće predstavnike u vidu šarenolke ponude različitih muzičkih žanrova, u rasponu od alternativnog rok sastava Monohrom, rok benda Nova i irski orijentisanih rokera Drunkards, preko Soundcheck Orchestra koji svira rok na neuobičajenim instrumentima (violina, sax, ukulele…), Vedran Ferizović tria sa originalnim folk džez pop pesmama i gudačkog dua ŽPu, do elektronskog lejbela Etiketa 4 sa više različitih izvođača moderne plesne muzike.

Jednako brojna biće i beogradska „delegacija“, predvođena čuvenim di-džejem MKDSL i ništa manje atraktivnim kantautorom američke tradicionalne mjuzike Ice Cream Manom. Uz ova dva respektabilna umetnika, u Gradiću će nastupiti još i garaž pop bend Sitzpinker, drim pop kantautorka Ana Avramov, dvanaestogodišnji vunderkind na gitari Aleksa Danić i kantautor Rogi sa bendom pod jakim uticajem pop muzike osamdesetih. Kantautorka Anne Marie na festival dolazi iz Subotice, dok iz Sremske Mitrovice stiže Pozorište „Dobrica Milutinović“.

Izuzetno zanimljiv nastup u Podgrađe stiže sa nekonvencionalnim JeboTon ansamblom iz Zagreba, koga čine destine mladih muzičara na najraznovrsnijim instrumentima, a izvode sopstvenu autorsku muziku. Dah Andaluzije pomešan sa balkanskim uticajima stil je flamenko gitariste Gorana Tomića, čiji trio dolazi na festival sa Jadranskog mora iz Rijeke. Za izbor učesnika koji su se prijavili za nastup na Festivalu uličnih svirača putem konkursa, bio je zadužen umetnički žiri u sasatavu: selektorka domaćeg programa Jana Katić, multimedijalni umetnik i programski urednik Festivala uličnih svirača Aleksandar Carić, i muzički kritičar, muzičar i urednik sajta festivala Zlatomir Gajić.

Osim regionalnih i domaćih izvođača koji su odabrani putem konkursa, na festivalu će još nastupiti i strani umetnici po pozivu. Ulice Podgrađa Petrovaradinske tvrđave će tokom festivala biti zatvorene za saobraćaj, a svi programi će i ovog puta biti potpuno besplatni za posetioce.

Festival uličnih svirača – Gradić fest 2018. organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada, uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri