novosti Novosti

23.08.2017

Fruškaćeve đakonije za posetioce Gradić festa

Udruženje građana Fruškać, kao partner u organizaciji Gradić festa, ove godine će imati svoj punkt u Podgrađu u Ulici Vladimira Nazora. Fokus ljubitelja prirode koje okuplja ovo udruženje biće prezentacija uživanja u blagodetima Fruške gore, prvenstveno u vinu i raznim đakonijama iz domaće radinosti.

Vinsko bogatstvo jedine planine u Vojvodini biće predstavljeno ponudom najboljih sorti iz podruma tri vinarije: „Benišek-Veselinović“ iz Sremskih Karlovaca, „Erdevik“ iz Erdevika i „Tri međe i oblak“ iz Neština, kao najmanje vinarije u Srbiji. Kako vino i hrana prirodno ne mogu jedno bez drugog, entuzijasti iz Fruškaća će u Gradiću prirediti i zakusku: najbolji koziji sir proizvođača „Gorski“ iz Jazka, kao i krekere sa namazima, humusom, začinima i marmeladom sa ranča „Dobro prase“ iz Starih Ledinaca. Iz Fruškaća sugerišu da su oni ove poslastice već probali i da ih najtoplije preporučuju svima.

Udruženja Fruškać iz Novog Sada se inače bavi očuvanjem prirodnog i kulturnog nasleđa, buđenjem i podizanjem ekološke svesti, kao i reciklažom i promocijom obnovljivih izvora energije. Njihov glavni cilj je očuvanje i promocija Fruške gore i njenih kulturnih, istorijskih i prirodnih vrednosti. Aktivnosti udruženja odvijaju se putem sajta www.fruskac.net, kao svojevrsnim onlajn vodičem kroz Nacionalni park Fruška gora.

Udruženje Fruškać i Festival uličnih svirača su prošle godine stanovnicima Podgrađa ostavili na dar dva metra veliko drveno srce, kao simbol novog kulturnog života nakon revitalizacije ovog dela grada, na koju ukazuje ova manifestacija. Drveno srce je dizajnirano da bude mesto upisa novih priča čije će nadahnuće biti probuđeni i revitalizovani Gradić.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri