novosti Novosti

18.07.2016

Festival u Gradiću – ulična umetnost u punom sjaju

Festival uličnih svirača se, nakon 15 godina u centru Novog Sada, ovog leta seli preko Dunava, u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, gde će od 1. do 3. septembra ugostiti više od 100 izvođača ove vrste umetnosti iz Srbije, regiona i sveta. Romantični barokni Gradić ispod samih zidina vekovne tvrđave tako će poslužiti kao idealan ambijent za tri večeri nesvakidašnje zabave uz umetnike kojima je sviranje na ulicama životni stil, kao i druge umetnosti koje kroz neposredan kontakt sa posetiocima privlače jednaku pažnju.

Ideja o selidbi Festivala uličnih svirača u idilično, ali i pomalo oronulo Podgrađe, rodila se iz želje da se ta privlačna četvrt u neposrednoj blizini centra, Dunava i Tvrđave kao najvećeg gradskog bisera, oživi i prikaže u punom sjaju. Uske i blago strme ulice pune starih kuća sa cvećem u prozorima i romantičnim balkonima, trgovi, porte, pa i sami delovi starih zidina Tvrđave, čine idealnu pozornicu za specifičnu uličnu zabavu koja vodi poreklo iz srednjeg veka, i to iz sličnih sredina u podnožju zamkova i tvrđava.

Festival uličnih svirača, pored negovanja ove vrste zabave, nastoji da i druge vrste umetnosti izvede na ulice i tako ih, u specifičnom ambijentu, približi posetiocima kroz neposredan kontakt sa izvođačima. Ovogodišnje izdanje će zato obilovati različitim originalnim muzičkim tačkama, performansima, ambijentalnim teatrom i drugim angažovanim oblicima umetničkog izražavanja.

Ljubitelji dobre i originalne muzike i plesa, mladi skloni avanturi u uzbudljivoj noći punoj najrazličitijih zvukova i kostima ili porodice sa decom u popodnevnoj šetnji, pronaći će u Podgrađu svoje mesto i deo programa po svom ukusu. Krajnji cilj Festivala uličnih svirača je da se ulična zabava i umetnost u Gradiću prikažu u pravom svetlu, na zadovoljstvo posetilaca, ali i da se samo Podgrađe Petrovaradinske tvrđave u bližoj budućnosti pretvori u privlačan deo grada, nadahnut kulturom i tradicijom, privlačan za život i atraktivan za turističke posete.

Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada, Turističke organizacije Novog Sada, ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, MTS-a i  Generali osiguranja Srbija.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri