novosti Novosti

19.08.2021

Festival filmskih autorki na Gradić festu!

Druge večeri ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača – Gradić festa, u sklopu bioskopskog programa biće prikazana selekcija kratkometražnih filmova sa prvog Festivala filmskih autroki održanog u junu u Novom Sadu.

Na ovom festivalu prikazani su profesionalni i studentski filmovi raznih žanrova i formata, koji su u celosti ili u određenim segmentima autorsko delo žena. Imaćemo priliku ponovo da pogledamo najautentičnija filmska ostvarenja autorki iz čitavog regiona, koja su nastala u protekle dve godine u sklopu bioskopa Gradić festa.

Na repertoaru će se naći kratki filmovi: Jakna, rediteljke Aleksandre Nestorov (trajanje – 16 minuta), A gdje su umjetnice, rediteljki Klare Berdais i Ive Marušić (trajanje – 18 minuta), Diši, rediteljke Ivane Pejak (trajanje – 6 minuta),  A sad se spušta veče, rediteljke Maje Novaković (trajanje – 27 minuta), Dostavljačke priče, rediteljke Milane Nikić (trajanje – 17 minuta) i HOME, rediteljki Tanje Brzaković i Jelene Bosanac (trajanje – 5 minuta), Volim (trajanje – 32 minuta) , rediteljke Anja Koprivšek i Put Za Holivud (trajanje – 25 minuta) rediteljke Jelena Bosanac.

Cilj Festivala filmskih autorki jeste da ženski glasovi u filmskoj umetnosti postanu transparentni, ali i da se omogući povezivanje autorki i na taj način podstakne formiranje ženskih filmskih kolektiva, unutar regionalnog kulturnog prostora. Organizatori sa ponosom ističu revijalni karakter festivala, koji ide pod ruku sa njegovom misijom međusobnog osnaživanja umesto kompeticije.

Festival filmskih autorki pripremili su organizacija OFF Novi Sad i online magazin „Iz OFF-a“. OFF Novi Sad je organizacija nastala sa ciljem da obogati kulturnu ponudu u Novom Sadu, pre svega u domenu filmske, ali i drugih dramskih umetnosti.  Pokretanjem magazina „Iz OFF-a“, otvoren je prostor da mladi profesionalci, slobodno iznesu svoj pogled na savremenu dramsku umetnost.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri