novosti Novosti

03.09.2017

Drugo veče: Gradić plesao i po kiši

Drugi dan programa Gradić festa, kao verovatno najsadržajnije veče od kada se održava Festival uličnih svirača, u potpunosti je zadovoljio one entuzijaste među ljubiteljima umetnosti koji su pohitali u Podgrađe čim je popodnevno nevreme utihnulo. Ne baš idealne vremenske prilike tako nisu uspele da poremete koncept festivala, koji se odmah nakon predvečernjeg razvedravanja neometano odvija prema planu i satnici, na veliku radost nekoliko hiljada zadovoljnih posetilaca.

Nakon što su svi popodnevni programi otkazani, večernji sadržaj odvijao se prema planu i rasporedu, pa su se i izvođači potrudili da dodatno zagreju posetioce, kojih je u svakom trenutku na svakom punktu bilo i više nego dovoljno da se svirka može smatrati uspelom. Muzička selekcija je ove godine u Gradić dovela zaista reprezentativne predstavnike domaće scene u velikom broju, koja se tako polako budi, delimično zahvaljujući i ovom festivalu i šansi koju pruža mladim i neafirmisanim umetnicima. Dominacija žena sa gitarom ili nekim drugim instrumentom nastavljena je i drugog dana, izvanrednim svirkama lokalnih zvezda u velikom usponu, Nađe Vračarić i Dojo (Dođo), kao i zagrebačke kantri heroine Irene Žilić i multiinstrumentalistkinje iz Subotice Jasne Jovićević. Još veći intenzitet uzbuđenja doneli su emotivni nastupi jednog od najperspektivnijih domaćih bendova Bitipatibi, i kanadsko-beogradske kombinacije Ensh. Kulminacija večeri usledila je na sceni kod Beogradske kapije nastupom libanskog projekta Love and Revenge, izuzetno kreativnom elektronskom preradom orijentalnog melosa, uz romantične prizore filmskih klasika i sviračke bravure Mehdija Hedapa na električnom udu. U međuvremenu, potpuno oduševljenje među brojnim posetiocima izazvala je „snežna lavina“ supersoničnog fank zvuka Skijaša i Jetija, kao i temperamentne irske poskočice Patrika Vokera. Ponoćna kiša je, na žalost, prekinula tok lepih dešavanja, pa je najavljeni nastup Luka Blacka pomeren za danas u 21 čas.

Filmom „Naši očevi, majke i njihova djeca“ u režiji Sanje Savić počele su prve projekcije na jedinoj zatvorenoj lokaciji bioskopa Beogradska indoor cinema – Bioskop u zatvorenom prostoru na uglu Beogradske i ulice Lisinskog. Nakon ovog filma posetioci su imali priliku da pogledaju i film Tamare von Steiner „Controindicazione, koji govori o zatvorskoj bolnici za mentalno obolel osobe u italiji. Odmah potom  predstavio nam se dugo očekivani film Luke Bursaća „Afterparti“ koji  nas uvodi u svet instant hedonizma i noćnog života mladih u Srbiji. Ljubitelji hip hop muzike uživali su  u projekciji filma Angelique Germain „Univerzalno stanje uma“, koji nas je uz sjajne muzičke zvuke proveo kroz internacionalnu scenu hio hip muzike.

U barkonoj atmosferi ulice Vladimira Nazora, na levoj strani Podgrađa od Beogradske ulice, u bioskop na otvorenom Nazorovoj open air cinema predstavila su se dva sjajana filma: satirična komedija koja dolazi iz Francuske, režisera Iana Klipera „Zvezdano nebo nad mojom glavom“ i „Jesen samuraja“ Danila Bećkovića. Na najvećoj lokaciji Kapija Open Air Cinema, iza Beogradske kapije, posetioci festivala uživali su u dve divne komedije i emotivnoj drami o legendi muzičke scene Nik Kejvu. „Dva loto listića“ režisera Paul Negoescua, komedija koja nam dolazi iz Rumunije otvorila je ovu lokaciju. Nakon komedije prikazan je film režisera Andrua Dominika, emotivna drama o porodičnoj tragediji Nika Kejva „Još jednom s emocijom“. Nakon ovog teškog ali dirljivog filma na platnu je ponovo bila prikazana komedija koja nam dolazi iz Izraela „Sveti vazduh“ režisera Shady Srour.

Na lokaciji Rampin put open air cinema, u blizini crkve Sv. Juraja, predstavili su se kreativci iz niskobudžetnih industrija u okviru selekcije Up to 10 000 bucks. Druge večeri publika je imala priliku da uživa u čak 15 kratkometražnih filmova.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri