novosti Novosti

31.08.2019

Drugo festivalsko veče u znaku rokenrola

Zvezde druge večeri festivala bili su beogradski sastav Artan Lili koji je pokazao da je bend koji ima fanove i ume da se ponaša na velikim binama. Energični hitovi Artanaca potpuno su dobili svoju refleksiju u publici koja je znala sve tekstove. Zvuk je bio odličan ali ne preglasan kako i dolikuje ovom festivalu. Artan Lili je u svojoj karijeri otišao korak dalje i uspostavio vezu sa ljudima na način kako to rade veliki bendovi.

foto: Zoran Ješić

Bend Autopark nastupio je na velikoj bini uključivši razum na autokomandu, a sebe i publiku prepustio sanjivom topljenju u okeanu ljubavnih osećaja. Frontmenka Ognjenka Lakićević već gotovo dve decenije svedoči da je intimna, hermetična, duboko lična rok poetika koja zahteva aktivaciju i otvaranje ne samo moguća već i neophodna danas u šta smo se sinoć apsolutno uverili.

foto: Zoran Ješić

Na bini u Štrosmajerovoj ulici nakon talentovanih i presimpatičnih blizanaca Popović svoj debitantski nastup imao je novosadski duo šarmantnog imena Lepša Brena. Ovaj neo – post punk sastav nastavlja tradiciju Lune i ranih Boye-a što je publika prepoznala i na novi način otkrila kako moćnu hemiju prave elektroski sintetizovana muzika sa distorziranom, električnom gitarom otpanjenom na 11.

Na punktu 1 u Beogradskoj ulici slušali smo sastav Duo Nomadiko koji su preemotivno izvodili rusku romsku muziku i izmamili osmehe velikog broja dece koja su plesala u prvim redovima.

Niški poluakustični sastav Bohemija, pop psihodelične provenijencije podigli su lestvicu u pristupu rock muzici na domaćoj sceni. Ne samo da umeju da dobro sviraju i pevaju već su pokazali da puno rada stoji iza njih u osmišljavanju suptilnih aranžmana koji omogućavaju pesmi da se razvije do svog pravog izraza. Iz publike se moglo čuti da je Bohemijin nastup na Festivalu uličnih svirača ozbiljan kandidat za koncert godine.

Više od dvadeset plesača iz četiri plesne škole koje je okupio Pub Street Battle napravilo je svojevrsni show off na plesnom podijumu koji je bio smešten odmah pored Beogradske kapije. Tribine su bile pune ljudi, a plesali su oni najmlađi kao i plesači koji kupe nagrade po velikim takmičenjima te je bilo sjajno videti ih na jednom mestu. Bilo je tu različite đuske, od devojaka koje su radile vogue do klasičnih hip hop koreografija. Jedna od plesnih škola je uradila omaž Jabbawockeez-u, kultnoj američkoj plesnoj grupi.

foto: Zoran Ješić

Na maloj bini Lisinskog publika je uživala u žestokim rifovima šarmantne devojke iz Hrvatske Lovely Quinces, kao i u bravurama rumunskih audio vizuelnih performera Mendel Collective, dok je veliku binu zatvorio nastup mađarskog psihodeličnog, indie sastava Žagar.

Na trećem, završnom danu Festivala uličnih svirača imaćemo priliku da vidimo bokeljske repere Who See, Gramophonedzie i Kablove na velikoj bini dok će na maloj nastupiti fantastični jazz sastav Đorđe Obradović Quintet, virtuoz Daniel Beja i njegov Gypsy Jazz Band, krosžanrovski pop sastav Bluvinil, mlade nade novosadske rock scene Nemi Pesnik i Ilija Ludvig. 

Podsećamo publiku da satnicu kao i kompletan program mogu potražiti na web sajtu Festivala uličnih svirača.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri