novosti Novosti

01.09.2018

Drugi dan: Femino dominacija i magija ulične umetnosti

Dominacija femino zvuka na Glavnoj i Maloj bini, i magična umetnost ulice među baroknim kućama Podgrađa, obeležili su programski segment druge večeri Festivala uličnih svirača – Gradić festa. Uz dva zanimljiva programa u kreativnom centru PROSTOR, konferenciju „Upotreba baštine“ i koncert Kvarteta Bilitis, središnji dan ovogodišnjeg Festivala ostaće u najlepšem sećanju hiljadama posetilaca koje su, na kraju, zaista dobile ono zbog čega istinski vole ovu manifestaciju.

Harizmatična Zagrepčanka, Sara Renar, okružena brojnim tehnikalijama i samo jednim pratećim muzičarem, ispunila je šanac pored barutane „Josif“efektnom mešavinom tople i oštre „ženske“ poezije i omamljujuće zvučne podloge, da bi njeno pravo lice dolazilo do izražaja tek u trenucima kada bi njen crveni gibson „eksplodirao“ pod udarima nadošlih emocija. Urbana amerikana glavno je oružje i Ane Avramov, koja već sada ima respektabilnu fan bazu sa obe strane Dunava, dok je Ana Ćurčin, sa pratećim sastavom The Changes opravdala svoju internacionalnu reputaciju i status jednog od hedlajnera Gradić festa. Posleponoćni spektakl za ljubitelje andergraunda priredile su Petra und der Wolf iz Austrije, kao i razigrani zagrebački bend Svemirko, čija izjava da do sada „nisu svirali pred većim auditorijumom“ na pravi način oslikava atmosferu na Gradić festu.

Ukoliko za programske blokove na binama oko Beogradske kapije može da se kaže da su iz domena savremene muzičke umetnosti, onda dešavanja na ulicama Podgrađa s pravom nose epitet istinskog uličnog spektakla. Drugačije nije moguće okarakterisati nastupe italijanskih čarobnjaka iz Bandakadabre, čija energija budi, mami i hipnotiše svakog prolaznika. Sličan fidbek imali su i bubnjarski mag Zeroelektrodrum, kao i Mark di Giuzeppe nadahnutim one man band spletom najvećih hitova Ramonesa, na opšte zadovoljstvo auditorijuma. Zanimljive zvučne koncepte prikazali su i flamenkoidni Goran Tomić trio i NS Irci Drunkards, dok je tinejdžerska postava Soundcheck orkestra potvrdila da i nove generacije donose dobar zvuk na kojem počiva budućnost domaće scene.

Ljubitelji savremenog pozorišta imali su puno razloga za nirvanu uz pomoć Reflektor teatra i atraktivnog komada „Smrt fašizmu – O Ribarima i Slobodi!“, kao i poklonici filmske umetnosti, čiji je kutak u Gradić bioskopu na početku Štrosmajerove nudio odličan dokumentarni program sa filmovima Koste Ristića i Mile Turajlić. Klasična muzička umetnost oživela je zaobljene svodove PROSTORA nadahnutim nastupom Kvarteta Bilitis i njihovom audio-vizuelnom interpretacijom kompleksnog dela „Different Trains“ američkog autora Stiva Rajha.

Završno veče Gradić festa mami bogatim programom punim novih izazova. Kao vodeća muzička atrakcija nameću se The Wackid, žestoki rokeri sa dečijim instrumentima, uz Sanu Garić, Moussaku i MKDSL-a. Druga hit predstava reflektor tetra „Muškarčine“ takođe se ne propušta, a istinski simfonijskog orkestra uličnih muzičara, pod upravom Aleksandra Carića, izvešće originalno delo inspirisano bajkom o Pinokiju na Glavnoj bini od 19 časova.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri