novosti Novosti

01.09.2017

Danas počinje Gradić fest

Ovogodišnji Gradić fest, koji će biće održan od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, biće otvoren danas svečanom povorkom građana i umetnika od Trga slobode do Petrovaradina. U proširenoj koncepciji u odnosu na prethodnih 16 godina koliko je trajao kao Festival uličnih svirača, ovaj festival će ponuditi bogat umetnički program, kojeg će uz uobičajene muzičke nastupe, činiti i performansi, ambijentalne predstave, filmske i video projekcije, umetničke instalacije i intervencije u prostoru, kao i radionice, konferencije, predavanja i organizovani obilasci Podgrađa i podzemlja Petrovaradinske tvrđave.

Povorka građana i umetnika će iz centra grada krenuti u 20 časova, a nju će predvoditi Flaach Bras Band iz Švajcarske, orkestar limenih duvača koji svira u hodu, uz vizuelni segment od pet velikih skulptura napravljenih od balona, koje predstavljaju pet zlatnih ptica, simbol mira prisutan na grbu Petrovaradina. Ovaj orkestar je, inače, sinoć već obradovao Novosađane, spontanom fleš mob svirkom u Zmaj Jovinoj ulici, koja je tako najavila današnje otvaranje. Kolona će se kretati Ulicom Modene, Bulevarom Mihajla Pupina i mostom „Petrovaradinska duga“, do Beogradske ulice u Podgrađu. Saobraćaj će na toj putanji biti sasvim obustavljen od 19 do 21 časa.

Nakon 15 godina u centru Novog Sada, festival je 2016. odlučio da se preseli na drugu stranu Dunava i pokrene i inicira kandidovanje Podgrađa Petrovaradinske tvrđave za ono što mu i priliči, da od trenutno zapuštene i zaboravljene oronule gradske četvrti baroknih građevina, postane atraktivna destinacija za život, rad i turističke posete. Nakon prve godine i uspešno obavljenog „Buđenja Podgrađa“, festival je dodatno porastao i prešao na potpuno nov koncept, koji je nazvan Gradić fest​. Radi se o udruživanju snaga, znanja, iskustva, ideja i infrastrukture Festivala uličnih svirača sa partnerskim organizacijama sličnih ideja, kao što su filmski festival ​Cinema City​, ​Pop Up, ​Scenatoria​, ​Suburbium​, ​Fruškać​, ​Happy Trash Production​, ​Ugrip​ i ​AAaaa festival​. Vizija o Podgrađu kao uzbudljivom umetničkom i turističkom kvartu i prirodnom nastavku pešačke zone Novog Sada, ove godine će tako ponovo postati stvarnost tokom tri dana trajanja Gradić festa, kada će se na ulicama udružiti muzika, film, umetnost i zabava.

Programi festivala će se Gradiću odvijati na sledećim lokacijama: ulice Beogradska, Lisinskog, Vladimira Nazora i Štrosmajerova, Trg vladike Nikolaja,  Rampin put (staza od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine do stepeništa Tvrđave) Beogradska kapija i zelene površine iza Beogradske kapije. Svi programi će uobičajeno biti besplatni za posetioce.

Muziči deo programa će, po tradiciji Festivala uličnih svirača, u najvećoj meri čini neafirmisani mladi umetnici i sastavi iz Srbije i regiona, uz nešto poznatije kao što su Bojana Vunturišević, Bitipatibi, Hornsman Coyote, Mambo Stars i Luke Black. U stranoj selekciji muzičkog programa učestvovaće zanimljivi pojedinci i sastavi iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Nemačke, Austrije, Holandije, Švajcarske, Italije , Slovenije i Libana. Vodeća muzička zvezda Gradić festa će biti Christopher Paul Stelling, autentičan američki folk muzičar tzv. trubadur, koji putuje da bi svirao i peva da bi putovao. Ostale inostrane zvezde muzičkog programa Gradić festa biće: libanski sastav Love and Revenge koji tradicionalnu muziku Orijenta objedinjuje sa savremenom matricom, berlinskli ulični bend The Trouble Notes, kao i italijanski majstor na srednjovekovnim instrumentima nikelharpa i santur Renzo Ruggiero, uz slovenačke performere KUD Ljud i ekstremni akrobatski duo Les Dudes.

Internacionalni filmski festival Cinema City ove godine na Gradić festu obeležava 10 godina postojanja. Četiri bioskopa u Podgrađu, od čega tri pod otvorenim nebom, pružiće priliku posetiocima da kroz četiri zasebne umetničke selekcije pogledaju najzanimljivije radove niskobudžetnih i manje poznatih i afirmisanih filmskih autora, kao i najbolje iz aktuelne domaće produkcije. Pop Up donosi novu platformu noćnog života kojeg čine Berberaj i Public P, kao aktuelni nosioci savremene urbane zabave u Novom Sadu, uz vidžej i didžej nastupe, muzičke aktove, kabaretsku predstavu, izložbu i diskretno osvetljenje kolekcijom starinskih lampi. Udruženje Ugrip nudi šetnju čulima kroz podzemne galerije Petrovaradinske tvrđave, gde na umetnički način upoznaje posetioce sa brojnim legendama koje kruže mističnim lagumima. Udruženje Suburbium iz Petrovaradina na Gradić festu organizuje konferenciju „Saobraćaj u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave/ Od lokalnog ka regionalnom“, uz učesnike iz više gradova, koji će razmatrati mogućnosti prilagođavanja saobraćaja u Gradiću u kontekstu očuvanja ove vredne baštine iz 18. veka.

Festival uličnih svirača – Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada. Pokrovitelji festivala su: Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i UNIQA osiguranje.

Obustava saobraćaja

Saobraćaj u Gradiću će sva tri dana festivala biti obustavljen u vremenu od 17 do 03 časa, što važi za ulice Beogradsku od mosta do ulaska na Tvrđavu, Štrosmajerovu, Lisinskog i Nazorovu. Kao mesto za parkiranje posetiocima i stanovnicima Podgrađa se preporučuje plato kod Vojne bolnice. Vozila koja u roku obustave saobraćaja budu zatečena parkirana u naznačenim ulicama biće premeštana na odgovarajuće parking mesto uz pomoć pauka, bez naplate kazne.

Autobusom ili biciklom u Gradić

Autobuska linija sa jednim niskopodnim vozilom biće besplatno dostupna posetiocima Gradić festa u subotu i nedelju, 2. i 3. septembra od 17 do 23 časa. Autobus će saobraćati od početne stanici na Trgu slobode ispred Katedrale do početka Beogradske ulice, odakle će prevoziti putnike i u povratnom pravcu. Vozilo će biti brendirano u boje Gradić festa, a na početnoj stanici će biti i mini stejdž sa didžej programom Radija AS FM.

Posetioci koji budu želeli da do Podgrađa dođu biciklom, očekuje posebno mesto za vezivanje njihovih vozila, u neposrednoj blizini Fruškaćevog drvenog srca sa natpisom „Volem“, na kosini desno od mosta.

Satnica i mapa na info pultu

Program festivala, sa detaljnom satnicom i mapom svih dešavanja u Gradiću, biće dostupan posetiocima na info pultu u Beogradskoj ulici. Suveniri Gradić festa, majice, bedževi, magneti i čaše, moći će da se kupe u Suvenirnici festivala, u blizini Beogradske kapije. Na istom mestu biće moguće i ukrasno šminkanje lica za sve generacije.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri