novosti Novosti

25.08.2022

Danas počinje Gradić fest!

Ovogodišnji 22. Festival uličnih svirača – Gradić fest biće otvoren večeras u 19:30 časova povorkom i spektaklom „Les Poupées géantes“ – Velike lutke, jednog od vodećih evropskih teatara, Francuskog teatra Transe Express. Povorka će početi kratkim performansom na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina ispred Banovine. Putanju će nastaviti duž bulevara, preko Varadinskog mosta do Beogradske ulice u Gradiću, gde će ispred Beogradske kapije biti izvedena završnica spektakla.

Osim povorke, na punktovima prve festivalske večeri nastupiće italijanski bend Bandakadabra i australijski muzičar Ziggy McNeill, koji će tokom tri festivalska dana nekoliko puta nastupiti na kaldrmi Gradića.

Strani program ove godine upotpuniće italijanski ulični performer Lorenzo Gianmario Galli – GALiRò, multi-instrumentalista Porca Pizza i veliki borac za prava uličnih svirača Claudio Montuori – Birdman, koji će ovaj put nastupiti zajedno sa gitaristom Massimom Bizzarrijem u sastavu pod nazivom BizBuz.

Domaće i regionalne umetnike predvodiće Fantom, zagrebački bendovi Porto Morto i Đutko i plodovi zemlje i beogradski sastav Retrospektiva. Povratnici na Festival uličnih svirača ove godine su i slovenački umetnici okupljeni u udruženju KUD Ljud koji će izvesti muzičko-plesni performans „What we are (were)“.

Još mnoga imena vredna pažnje čine program ovogodišnjeg Gradić festa, a neka od njih su novosadski sastavi Lepša Brena, See it my way, hrvatski bend Revirgin, beogradski Niko Nikolić i Ništavila i mnogi drugi.

Osim muzičkog programa publika će u sklopu Gradić bioskopa u petak i subotu od 21 čas imati priliku da pogleda kratkometražne filmove iz selekcija sa Festivala Filmskih autorki i Filmskog Fronta.

Punktove na kojima će se održati program ovogodišnjeg Gradić festa čine bina ispred Beogradske kapije, bina na Rampinom putu, Štrosmajerova i Beogradska ulica i Gradić bioskop.

Festival uličnih svirača – Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija INBOX uz podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

Saobraćaj će se odvijati na sledeći način:

Zabrana će važiti na parkingu na Bulevaru Mihajla Pupina, od Pionirske ulice do Ulice Modene, i to od 24. avgusta u 8 časova do 25. avgusta u 21 čas;

Za potrebe povorke na Bulevaru Mihajla Pupina, od Ulice Žarka Zrenjanina do puta za Petrovaradinsku tvrđavu, i to 25. avgusta u periodu od 18 časova do 21 čas;

Od Trga vladike Nikolaja do puta za tvrđavu, i to od 25. avgusta do 27. avgusta u periodu od 14 do 2 časa narednog dana, kao i 28. avgusta do 2 časa.

Satnica i mapa na info pultu:

Program festivala, sa detaljnom satnicom i mapom svih dešavanja u Gradiću, biće dostupan posetiocima na info pultu na početku Beogradske ulice.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri