novosti Novosti

28.08.2019

Danas počinje Gradić fest!

Ovogodišnji, 19. Festival uličnih svirača – Gradić fest, biće otvoren večeras, povorkom učesnika i građana od Trga slobode do Beogradske kapije u Petrovaradinu, a zatim i nastupom Belgrade Dixieland Orchestra na Velikoj bini festivala od 20.45 časova. Tokom tri dana festivala, osim muzičkih programa domaćih i stranih izvođača, u Gradiću će biti i pozorišne predstave, filmske projekcije, konferencija i performansi.

Okupljanje na Trgu Slobode u centru grada počeće u 19.30 časova, odakle će krenuti povorka predvođena italijanskim diksilend sastavom Tinto Brass Street Bend. Osim njih u povorci će biti i drugi sastavi koji će biti deo ovogodišnjeg festivala kao što su Orquestra Criativa de Santa Maria da Feira iz Portugala, Music Art Project iz Srbije i BRUiTAL iz Belgije.

Povorka i otvaranje ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača – Gradić fest posetioce će vratiti u zlatne dvadesete godine, doba kabarea, flaper devojaka, svinga i Diksilenda! Na glavnoj bini nastupiće Belgrade Dixieland Orchestra i Adam Ben Ezra iz Izraela.

Osim Adama Ben Ezre strani program ove godine upotpuniće i grupa muzičara iz Belgije okupljena oko projekta Bruital koji će svojim soničnim ritmovima protresti Gradić. The Flamenco Thief odnosno Krejg Saton nam na ovogodišnji Festival uličnih svirača – Gradić fest dolazi iz Engleske. Krejg je jedan od najaktivnijih muzičara britanske DIY scene.

Domaće i regionalne umetnike predvodiće beogradski noise pop bend Artan Lili, rep sastav Who See, bend Autopark i Gramophonedzie live koji će nastupiti na Glavnoj bini tokom tri dana festivala.

Osim muzičkog programa publika će imati priliku da vidi selekciju nemih filmova u okviru Silent Cinema kutka koji je deo ovogodišnjeg partnerskog programa Cinema City festivala. Pažljivo odabrana selekcija filmskih ostvarenja uključiće: antologiju sovjetske propagande u animiranim filmovima, erotske filmove snimljene početkom 20. veka u Austriji, Francuskoj i SAD, kao i opus jednog od najpoznatijih japanskih majstora eksperimentalnog filma Toshija Matsumota i legendarnog gruzijskog reditelja Sergeja Parajanova.

Pozorište Promena će u petak od 21 čas na prostoru Livadice iza Beogradske kapije izvesti rusku dramu „Kiseonik“ – Ivan Viripajev u režiji Milje Mazarak.

Gradić fest svake godine okupi udruženja, festivale i pojedince oko jednog cilja – oživljavanje zanemarenih područja kroz multidisciplinarni sadržaj. Ovogodišnji partneri su Cinema city, Berberaj, Terminal Music & Arts, Fruškać, Pozorište promena, Mechanix, Suburbium, UGRIP, Danube streamwaves i Festival uličnih svirača.

Punktovi na kojima će biti održani programi Gradić festa nešto su drugačiji u odnosu na prošlu godinu, zbog renoviranja brojnih fasada u Podgrađu. Tako će sada glavna bina biti ispred Beogradske kapije, dok će mala bina biti u Lisinskog. Ostali punktovi za nastupe biće u Štrosmajerovoj i Beogradskoj ulici, a međunarodna konferencija “Tvrđave budućnosti” odvijaće se u kreativnom centru PROSTOR Umetničke asocijacije “Inbox” u petak od 10 časova.

Festival uličnih svirača – Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Obustava saobraćaja

Saobraćaj će u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave biti potpuno obustavljen od srede 28. avgusta u 6 ujutru do nedelje 1. septembra u 18 časova. Ulica Modene, Bulevar Mihajla Pupina i most Varadinska duga će zbog kretanja povorke biti zatvoreni za saobraćaj danas od 19 do 21 čas.

Satnica i mapa na info pultu

Program festivala, sa detaljnom satnicom i mapom svih dešavanja u Gradiću, biće dostupan posetiocima na info pultu u Beogradskoj ulici.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri