novosti Novosti

03.09.2017

Bolji dani za Gradić bez saobraćaja

Bez saobraćaja intenziteta kakav je danas, Podgrađe Petrovaradinske tvrđave – Donji grad – Gradić čekaju bolji dani koji će doprineti da ovaj toponim iz 18. veka postane poželjna destinacija u širem Dunavskom regionu. To je zaključak učesnika 2. Konferencije “Saobraćaj u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave / Od lokalnog ka regionalnom“ koja je održana u okviru 17. Festivala uličnih svirača – Gradić festa. Vozovi koji su nekada prolazili Štrosmajerovom ulicom takoreći kroz spavaće sobe i kuhinje njenih stanovnika, prava su sitnica u odnosu na 4 miliona vozila koja u 21. veku godišnje protutnji kroz Gradić, tik pored građevina iz 18. veka koje su obeležile postojanje Petrovaradinskog komuniteta, poput Magistrata, Zgrade Šajkaškog bataljona, Beogradske kapije, Stare kasarne (među najstarijim zgradama u Podgrađu), Kuće Bana Jelačića…

Učesnici konferencije iz raznih gradova, ustanova, različitih kvalifikacija – od arhitekata, konzervatora, urbanista, saobraćajnih inženjera, istoričara umetnosti do arheologa, usaglasili su stavove da bi reorganizacija saobraćaja u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave značila novu dimenziju života u ovoj baštini i to su argumentovali primerima „moglo bi biti“, te primerima dobre prakse u Zagrebu, Budimpešti i Portu  u Portugaliji. Saobraćaj ima svoje modalitete i dimenzije. Kada početkom proleća 2018. godine bude bio otvoren novi most na Dunavu kod Novog Sada (na mestu srušenog “Žeželjevog mosta”), pretpostavka je da će se za Podgrađe Petrovaradinske tvrđave – Donji grad – Gradić pronaći nova rešenja kako bi se iz njegove glavne Beogradske ulice eliminisao saobraćaj razornog intenziteta za baštinu iz 18. veka. U ovom kontekstu govorili su potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i predsednik Radne grupe za izgradnju objekata kulturne infrastrukture u okviru NS 2021 –  Evropska prestonica kulture Darko Polić.

S obzirom da je Petrovaradinska tvrđava delom još uvek u vlasništvu Vojske Srbije koja je primereno održava, na Konferenciju smo pozvali kao predstavnika Garnizona Novi Sad kapetana Petra Kosanovića. Tematske prezentacije imali su: Katarina Maksimov iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, Aleksandar Stanojlović iz  Jugocikling kampanja, Vuk Bogdanović sa Departmana za saobraćajno inženjerstvo Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu,  Miodrag Đukić Dugi iz Vojvođanskog društva za železnicu, Gordana Karović, podvodni arheolog iz Muzej nauke i tehnike u Beogradu, Šandor Palfi  sa Univerziteta tehnologije i ekonomije u Budimpešti, Darko Reba, Marina Carević i Ranka Medenica sa Departmana za arhitekturu i urbanizam FTN u Novom Sadu i Majda Sikošek, istoričarka umetnosti iz Beograda, autorka bloga “Lepota života”.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri