novosti Novosti

04.09.2021

Otvoren 21. festival uličnih svirača – Gradić fest

Foto: Zoran Ješić

Otvaranje 21. Festivala uličnih svirača – Gradić festa je oživelo duh jugoslovenskih šlagera u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, uz nastup Beti Đorđević i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ na velikoj bini festivala. Na jednu noć, muzičkim programom se publika vratila nekoliko decenija unazad kada su igranke bile centar društvenog života mladih. Festival ove godine slavi novi početke, kako i sam slogan glasi, a u njemu su prve večeri uživale sve generacije posetilaca.

Veliku binu zajedno su otvorili Beti Đorđević u pratnji umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”. Pevačica moćnog glasa, koja je najveće hitove stvorila za vreme Jugoslavije, brzo je svojom energijom i elegantnošću uvela publiku u muzičku epohu u kojoj je stvarala. Simbolično, prva pesma koja je odjeknula zidinama kod Beogradske kapije bila je „Počnimo ljubav ispočetka“ nakon koje se nastavio niz sjajno izvedenih romantičnih pesama. Punkt sa desne strane kapije, otvorio je energični nastup rekreativne grupe za kreativni ples i pokret Creative movement, dok je na maloj bini zasvirao akustični duo Kitnikez. U bioskopskom delu festivala prikazan je dugometražni film „Neposlušni“ autorke Mine Đukić.

Jednočasovni nastup Marte Hadžimanov u pratnji Vasil Hadžimanov Band-a pred veoma posećenom malom binom doneo je veliko oduševljenje publike, a deo izvedenog repertoara činile su i pesme Senke Veletanlić.

Foto: Jelena Ivanović

Sjajan izvor zabave na plesnom punktu, dostavio je u dva navrata tokom večeri, performans Street Dance Show. Centar za razvoj cirkuske umetnosti „Ludifico“ izveo je vatreni spektakl na punktu, zagrejao atmosferu podnožja Tvrđave i oduševio sve prisutne.

Foto: Jelena Ivanović

Program prve večeri Festivala završio se setom Milane Nikić koja nastupa pod imenom Beton i Šljokice, ovom prilikom Šlageri i šljokice. Set sačinjen od studijskih verzija poznatih jugoslovenskih šlagera, upotpunio je omaž muzičkoj sceni bivše države i pokrenuo razigrane noge ispred, još uvek veoma posećene male bine. Takođe, deo repertoara bio je rezervisan za bisere jugoslovenskog diska i novog talasa.

Foto: Jelena Ivanović

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri