novosti Novosti

17.07.2023

4 akustična akta vredna slušanja na ovogodišnjem Gradić festu!

Ovogodišnji Festival uličnih svirača – Gradić fest biće održan od 24. do 26. avgusta u podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Akustične svirke od samog osnivanja festivala predstavljaju njegovu srž i čine prepoznatljivu i voljenu atmosferu, naročito u ambijentu prelepog Gradića. Iz programa smo izdvojili četiri izvođača, koji će svojim akustičnim izvedbama preneti lepotu ulične svirke.

1. Aleksa Danić

Aleksa Danić je beogradski gitarista i autor. Aktivno nastupa od 11. godine. Učestvovao je na mnogim festivalima, kao što su Guitar Art festival, festival Artavlija i Velikogradištanska gitarijada. Kao gost je delio binu sa mnogim domaćim muzičarima kao što su YU grupa, Vlado Georgiev, grupa Negativ i grupa Alisa.

2. The Bad Week

Muzički sastav “The Bad Week“ nastao je u julu 2020. godine u Novom Sadu kao ulični bend koji je rad započeo na pločnicima u centru grada doprinoseći njegovoj atmosferi i energiji da bi kasnije proširili svoju umetnost nastupajući po klubovima i festivalima širom Srbije i u regionu.

Ovaj jedinstveni trojac je pored cover muzike koja je većinski orijentisana na američki country blues stil kroz nastupe stvorio i autorski repertoar koji je 2021. godine pretočen u album “So it Was“ i objavljen 2022.

3. Bobi i Robi

Audio vizuelni multi instrumentalni kabare pank performans Bobi i Robi nastao je u novembru 2021. kao posledica borbe protiv stresa i depresije prouzrokovanim Kovid virusom sa jedne strane i idejom da se iskoriste maske i kostimi sa maskembala za Noć veštica sa druge strane.

Bend svira uglavnom obrade domaćih i stranih pank i rok bendova, a i pank obrade klasične muzike od Baha do Betovena. Tokom nastupa koristi se široka lepeza muzičkih instrumenata, preko akustičnih gitara kao glavnih instrumenata, ukulele basa i gitare, električnog kontrabasa, do duvačkih instrumenata kao kazoo, melodika itd.

4. The White Feathers

The White Feathers – Nikola Dimitrijević je kantautor iz Novog Sada čiji je autorski rad inspirisan Amerikana muzikom.

Njegova muzika je intimna, dirljiva, melanholična, a opet protkana optimizmom. Pored svojih pesama izvodi i obrade pesama svojih omiljenih modernih i klasičnih Ameriakan izvođača. Od Bruce Springsteen-a do Jason Isbell-a i Sufjan Stevens-a.

Do sada je imao nekoliko nastupa u Novom Sadu a trenutno radi na snimanju svog prvog singla.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri