novosti Novosti

28.06.2023

23. Festival uličnih svirača – Gradić fest: Odabrani izvođači sa konkursa!

Festival uličnih svirača – Gradić fest i ove godine biće održan u podgrađu Petrovaradinske tvrđave od 24. do 26. avgusta. Umetnici različitih profila, muzičari, akrobate, performeri nastupiće na brojnim punktovima 23. izdanja festivala.

Ove godine lokalna, novosadska scena imaće predstavnike različitih žanrova i stilova. Od klasičnih uličnih izvođača poput benda The Bad Week koji svira na ulicama Novog Sada, do debitantskog nastupa Sanje Bunjevac koja uz muziku kombinuje i elemente performansa. Osim njih nastupiće The White Feathers, Monohrom, Vis Delfini, Rišan Dorna i Marko Kaćanski.

Beogradski izvođači i ove godine čine značajni deo programa. Na uličnim punktovima festivala nastupiće A.N.D.R. x Retrospektiva, El Duende bend, Aleksa Danić, Swingsi, Tankman, kao i Transendance sastav koji kombinuje „bucket druming“ i teški sint zvuk što ih čini retkim izdankom elektronske ulične scene u Srbiji.

Na ulicama Gradića nastupiće i bend Tri mrske trske, kikindski bend LaLa, Perkakšns, Ivan Jegdić, Bobi i Robi, Dejanie iz Makedonije, ZAR. Zatim Bubnjarska skupina RitmOS iz Osijeka čije članice neguju ljubav prema zapadno afričkom instrumentu zvanom đembe. Sa ulica svetskih gradova, pravo u Gradić stiže i Nikola Ulemek koji donosi zvuk saksofona.

Osim njih, nastupiće i različiti klasični sastavi kao što su Ansambl „Arodisi“,Divna Forest i kvartet Pneuma.

Za izbor učesnika koji su se prijavili na konkurs 23. Festivala uličnih svirača – Gradić fest, zadužen je umetnički žiri u sastavu: selektorka domaćeg programa Jana Katić Čolević, multimedijalni umetnik i programski urednik Festivala uličnih svirača Aleksandar Carić i novinarka i urednica Sanja Macut Milovan.

Osim izvođača koji su odabrani putem konkursa, na festivalu će još nastupiti i regionalni i domaći umetnici po pozivu koji će biti naknadno objavljeni. Svi programi će i ovog puta biti potpuno besplatni za posetioce.

Festival uličnih svirača – Gradić fest 2023. organizuje Umetnička asocijacija “Inbox” iz Novog Sada, uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri