novosti Novosti

30.06.2022

22. Festival uličnih svirača – Gradić fest: Odabrani izvođači sa konkursa!

Festival uličnih svirača – Gradić fest i ove godine biće održan u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave od 25. do 27. avgusta. Umetnici različitih profila, muzičari, akrobate, performeri nastupiće na brojnim punktovima 22. izdanja festivala.

Svake godine okosnicu programa čine uglavnom mladi, umetnici i muzički sastavi iz zemlje i okruženja. Ove godine lokalna, novosadska scena imaće predstavnike različitih žanrova i stilova. Od performansa Evgenije Tamnavac do klasilčnih uličnih izvođača poput benda The Bad Week koji sviraju na ulicama Novog Sada.

Na ulicama Gradića nastupiće i bend Neke Face, Borivoj Nikolić, Lost Professors, Marko i Mila, Los Electros. Zatim muzički dvojac Revirgin (Hrvatska) kojeg čine Karlo Križnik (gitara i vokal) i Paula Gavez (synth). Dvojac svira od 2020. godine i trenutno promovišu svoj prvi album „Simulations“.

Beogradski izvođači i ove godine čine značajni deo programa. Na uličnim punktovima festivala nastupiće bendovi Poinciana Feels, El Duende bend, FunktastiCoalition Group, Swingsi i Old Hat Orchestra.

FunktastiCoalition Group je džez fank instrumentalni sastav koji izvodi autorske kompozicije u  originalnim aranžmanima. Bend funkcioniše pod parolom da vokal nije neophodan za potpuni muzički užitak. Audio izdanja “For The First Time” i “Superimposed” to i dokazuju.

Važan deo ovogodišnjeg programa su i novosadski bendovi. Banda Drvena, o.k.o.t. i Mitar Zorić i Vanja Ilić nastupiće ove godine na ulicama Gradića. Vanja Ilić poručuje da je važno da se muzika deli i da je propraćena dobrim druženjem. Na njenoj svirci dobrodošli su svi koji sviraju, pevaju i plešu!

Osim njih, nastupiće i novosadski Sputńik, Lena Hrvojević i Branislav Smuk, Dvatromet, See It My Way, Alt Bags Quartet i PJ Duo koji se baskingom bavi od samog početka.

Za izbor učesnika koji su se prijavili na konkurs 22. Festivala uličnih svirača – Gradić fest, zadužen je umetnički žiri u sastavu: selektorka domaćeg programa Jana Katić Čolević, multimedijalni umetnik i programski urednik Festivala uličnih svirača Aleksandar Carić i novinarka i urednica Sanja Macut.

Osim izvođača koji su odabrani putem konkursa, na festivalu će još nastupiti i regionalni i domaći umetnici po pozivu koji će biti naknadno objavljeni. Svi programi će i ovog puta biti potpuno besplatni za posetioce.

Festival uličnih svirača – Gradić fest 2022. organizuje Umetnička asocijacija “Inbox” iz Novog Sada, uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada.

Ovaj post je takodje dostupan na EN.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri