novosti Novosti

01.10.2020

20. rođendan Festivala uličnih svirača proslavljen uz 20 nastupa na 10 lokacija u Novom Sadu

20 godina Festivala uličnih svirača obeleženo je sinoć 30. septembra u formi jednodnevnog događaja, koji je održan na 10 novosadskih lokacija, kandidovanih od strane samih građana. Prvi put ove godine Novosađani i Novosađanke nisu išli na festival već je festival stigao do njih.

Kroz simboličnih 20 nastupa širom grada, Festival je proslavio svoj 20. rođendan. Kako ne bi došlo do šireg okupljanja fanova fantastičnih bendova koji su ove godine svirali, organizatori su odlučili da ne otkriju satnicu, a ni lokaciju na kojoj muzičari nastupaju.

Izgledalo je kao da će kiša onemogućiti dobre namere organizatora no srećom samo je pomerila održavanje tonskih proba, a dobovanje kiše je zamenio topli ska ritam novosadskog sastava Deep Steady koji su nastupili u Šekspirovoj na Limanu 3.

Nedaleko odatle, na Grbavici između Alekse Šantića i Bulevara Cara Lazara vedri duh 60-tih godina budio je beogradski sastav VIS Limunada kojima kako je frontmen Miodrag Ninić izjavio nije toliko cilj da osveže retro stilom estetiku popa i roka 60-ih koliko da nas podsete na građanske vrednosti tog vremena. Soul, šlager, pop i rock rifovi VIS Limunade su zanjihali grbavičke balkone koji su bar za trenutak postali plesni podijumi.

Na Podbari, u ulici Kozačinskog mogli smo čuti dva izuzetna kantautora koje povezuje očigledan uticaj američke interpretacije rokenrola, a to su novosadski FIPA i beogradski Kralj Čačka. Bogati, dobro osmišljeni aranžmani i usviranost koja se kod pratećeg benda Kralja Čačka podrazumeva, omogućili su pravi izraz sa suptilnu, kadkad ironičnu poeziju frontmena Nenada Marića koji uz užitak muzičkog iskustva publici servira i provokaciju mišljenja o konzumerističkom društvu u koje je uronio današnji svet.

Novo Naselje je ugostilo beogradske zvezde alternativnog zvuka Artan Lili. U dvorištu ulice Bate Brkića odzvanjali su snažni, melodični rifovi oslonjeni na tradiciju najboljeg što je beogradski i novosadski novotalasni asfalt imao da ponudi. Imali smo prilike da čujemo u zaista sjajnoj izvedbi singl prvenac “Džoni”, potom “Ako stanemo tu”, “D.EP.RA.-u” i druga noise pop ostvarenja ovih hit mejkera, a posebno dirljivo je bilo izvođenje pesme “Nije svejedno” gde su lokalci zajedno sa bendom pevali ovu ljubavničku stvar.

U Radničkoj 17 novosadski synth pop sastav Cimerke su imali iznenađujuć debitantski nastup, a savršeno usklađene i intervalski dobro promišljene glasove pratio je gust sintetizovan zvuk. Uprkos žanrovskoj razlici Cimerke su bile odličan šlagvort za beogradski sastav Stray Dogg kojem je bar sudeći po imenu Festival uličnih svirača najprorodnije mesto za svirku. Kada su počeli već je malo i zahladnelo ali je Dukatov glas uz filigranska gitarska razlaganja zagrejao srca publike. Intimnost najtananijih emocija izloženih u filmičnom ambijentu Starog Grada je pojačao na 11 intenzitet već veoma emotivnih pesama. Kao poslednju numeru Stray Dogg je izveo svoju jedinu pesmu napisanu na srpskom jeziku “Kraj”.

U Gagarinovoj su nastupili regionalne elektro pop / synth punk zvezde Lollobrigida. Prešarmantna frontmenka Ida Prester je pokazala da zna da napravi tulum i kako terase zgrada da pretvori u galerije disko kluba. Ida je uz đipave ritmove pevala o najčežnjivijim osećanjima koja se protežu od mene do tebe, a koja neko posebno pojačanje od patosa do krovova bulevarskih zgrada dobijaju u okolnostima koje je nametnuo korona virus.

Na ovogodišnjem jubilarnom izdanju Festivala uličnih svirača mogli su se čuti komentari “Napokon živa svirka i to u komšiliku”. Već sledeće godine Festival uličnih svirača vraća se u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave kada će opet biti dostupan svima u formi na koju smo navikli.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri