novosti Novosti

02.07.2019

19. Festival uličnih svirača – Gradić fest: Odabrani izvođači sa konkursa!

Festival uličnih svirača – Gradić fest i ove godine biće održan u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave od 29. do 31. avgusta i okupiće više udruženja i pokreta oko istog cilja – Buđenja baroknog Gradića. Umetnici različitih profila, muzičari, akrobate, performeri nastupiće na brojnim punktovima 19. izdanja festivala.

Svake godine okosnicu programa čine manje afirmisani, uglavnom mladi, umetnici i muzički sastavi iz zemlje i okruženja. Ove godine lokalna, novosadsku scena imaće predstavnike različitih žanrova i stilova. Od folk, bluz, rok, hibridnog dvojca iz Novog Sada – Miloša Zubca i Milana Koraća do punokrvnog rock muzičkog sastava Nemi Pesnik koji će na ulice Gradića doneti zrak alternativne scene. Osim njih nastupiće i girly girly duo – Dea Duo sa akustičnim kaverima vaših omiljenih pesama, gipsy swing sastav Daniel Beja Gipsy Jazz Band, Boris Big Bubbles, Đorđe Obradović quintet koji će svirati džez, zatim Duo Nomadico, Aviostoper, Duško Domanović i Soundbeam orkestar, Katarina Stojkov i Uroš Marjanović. Svoj debitanstki nastup na ovogodišnjem festivalu imaće dark elektro pop bend Lepša Brena iz Novog Sada.

Beogradski izvođači i ove godine čine značajni deo programa, pa će tako na uličnim punktovima festivala nastupiti Mitar Zorić koji donosi bisere amerikane, zatim Gipsy Jazz trio i Vuk Vujačić koji tokom nastupa koristi takozvanu taping tehniku na gitari. Plesna muzika, šansoni, ljubićki stihovi dostojni Đure i mornara – sve to vam donosi bend Barka Dilo koji takođe dolazi iz Beograda.

Najmlađi učesnici ove godine biće Blizanci Popović koji dolaze iz Novog Knjaževca i sviraju harmoniku i trubu. Niški flower power – bend Bohemija donosi pshiodeličan pop, a osim njih na festivalu će nastupiti i vokalno instrumentalni sastav Bahtalo Dive, džezer Teodor Njegovan i Vladimir Nedeljković Zontag koji dolazi iz Pančeva.

U sklopu ovogodišnje bogate regionalne turneje, iz slobodarske Istre nam stiže Barbara Munjas koja voli da eksperimentiše sa žanrovima, pa se u samo jednoj pesmi mogu naći savršeno uklopljeni odjeci diska, popa, fanka i roka. Muziku šibeničkog BluVinila mogli bismo da opišemo kao inteligentnu i prepatetičnu, ali u najboljem smislu te reči!

Bitan deo programa festivala uvek zauzmu duvački orkestri, a ove godine putem konkursa odabrali smo italijanski sastav Tinto Brass Bend. Osim njih na ulicama Gradića nastupiće i Karasorchestra, muzički sastav iz Izraela.

Za izbor učesnika koji su se prijavili na konkurs 19. Festivala uličnih svirača – Gradić fest, bio je zadužen umetnički žiri u sastavu: selektorka domaćeg programa Jana Katić Čolević, multimedijalni umetnik i programski urednik Festivala uličnih svirača Aleksandar Carić, muzički kritičar Zlatomir Gajić i muzičar Boris Malinović.

Osim regionalnih i domaćih izvođača koji su odabrani putem konkursa, na festivalu će još nastupiti i strani i domaći umetnici po pozivu koji će biti naknadno objavljeni. Svi programi će i ovog puta biti potpuno besplatni za posetioce.

Festival uličnih svirača – Gradić fest 2018. organizuje Umetnička asocijacija “Inbox” iz Novog Sada, uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri