novosti Novosti

17.08.2018

10 razloga zašto morate posetiti Festival uličnih svirača – Gradić fest

Festival uličnih svirača – Gradić fest biće održan od 30. avgusta do 1. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Ukoliko i dalje niste odlučili koji program ćete pratiti, mi smo odlučili da vam pomognemo. Pročitaj top 10 stvari sa Festivala uličnih svirača!

  1. David Moreno (Španija) + ceremonija otvaranja Festivala 

Tačno u četvrtak u 21 čas ispred Beogradske kapije imaćete priliku da vidite Davida Morena koji peva, svira klavir i udaraljke dok lebdi ŠEST metara iznad bine. Nastup pun iznenađenja, neočekivanih efekata i jedinstvenih senzacija, sa nebom kao pozornicom. Dođi u Gradić tačno u 21 čas i prisustvuj jedinstvenom otvaranju ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača – Gradić fest.

  1. The Wackids (Francuska)

Kako zvuči kada se najveći hitovi sviraju na dečijim instrumentima? Saznaćeš na Festivalu uličnih svirača – Gradić festu u subotu od 21.30 časova na Glavnoj bini. The Wackids pesme izvode na japanskom sintisajzeru i dečjem setu bubnjeva „Hello Kitty“, a repetoar im se sastoji od najvećih hitova ikaad. Do sada su obradili pesme kao što su Bohemian Rhapsody, Wind of change, Killing in the name of, itd.

  1. Svemirko (Hrvatska)

“Zvuk koji slušaš dok u snu plivaš leptir stilom u moru pekmeza” –  to je bend Svemirko koji će zasvirati u petak tačno u ponoć na Glavnoj bini Festivala uličnih svirača – Gradić festa. Ravno iz kosmosa na našu planetu ova skupina vračeva stiže u Gradić da vas odvoji od sopstvene svesti. Nakon albuma “Vanilija”, emo-macho pop nastavlja svoju zvučnu progresiju drugim studijskim albumom “Tunguzija” koji će izvesti upravo na Festivalu uličnih svirača – Gradić festu.

  1. Sol Cinema (Velika Britanija)

Najmanji bioskop u Solarnom sistemu – direktno iz Velike Britanije stiže u Gradić! Imaćeš priliku da gledaš kratke filmove sa prijateljima od četvrtka do subote od 19 časova ispred Beogradske kapije. Crveni tepih, kokice i osoblje Sol cinema vratiće vas u davna vremena kada je bioskop bio totalni glamur! Potraži jedinstven mobilni bioskop u vintedž karavanu koji se u potpunosti napaja energijom Sunca. Dođite da zajedno pretvaramo Sunce u zabavu!

  1. Sana Garić

Sanu Garić ste mogli da upoznate dok je svirala u beogradskom bendu Xanax. Sada je uzela deo toga i nastavila da gradi ličnost Sane Garić kroz autentičan zvuk elektronske muzike pomešane sa gitarom i perkusijama. Nastup Sane Garić sa bendom možete poslušati na Glavnoj bini od 23.00 časa. Sa njom će još nastupiti Feđa Tom Franklin iz benda Fish in Oil na bubnjevima, zatim Pavle Popov na klavijaturi i gitari, i Miki Tistić iz benda Darkwood dub na bas gitari.

6. Gradić bioskop

Na mestu gde se nekad naplaćivala malta za prelazak preko mosta, nadomak bivše vojničke kafane, Festival uličnih svirača podiže bioskop na otvorenom, za vreme trajanja festivala. Namera je da se prikažu nova filmska ostvarenja, različitih žanrova, pa ćemo tako imati prilikuda vidimo višestruko nagrađivani dokumentarac Mile Turajlić Druga strana svega, debitantski igrani film Koste Ristića Banditi u potrazi za mamom, atipičan film za naše područje, O bubicama i herojima u režiji Petra Pušića, kao i izrazito hrabar dugometražni igrani debi mladog hrvatskog autora Igora Bezinovića Kratki izlet.

Osim dugometražnih filmova, u selekciji se nalazi dokumentarac o Podgrađu i simbolu našeg grada, Petrovaradinskog tvrđavi, u režiji Szilarda Antala i Dragana Stojmenovića Fenomen Tvrđava, kao i muzički dokumentarac o velikom Žikici Simiću Gubitnici su dosadni u režiji Olivere Miletić i Vojina Ivkova.

Studentski program sastoji se od svega tri filma, a ideja je da se prikažu tri filma iz tri škole bivše Jugoslavije, pa ćemo tako imati prilike da vidimo film Roze, u režiji Tamare Todorović, a produkciji FDU, Beograd, zatim film Sitnica, u režiji Mladena Stanića, u produkciji ADU, Zagreb, i film Žeđ Nikole Vučinića, u produkciji FDU, Cetinje. Program počinje od 20:00. Projekcije su besplatne.

  1. Ana & The Changes

Rođena u Bagdadu, odrasla u Moskvi, živi u Beogradu, a svira amerikanu! Kada ne svira amerikanu, obrađuje malo drugačiju muziku! Nemoj da propustiš Anu Ćurčin u petak na Glavnoj bini Gradić festa od 22.45 časova!

  1. MKDSL

Inteligentna muzika za ples je samodefinicija stilskog pravca koji se trenutno vrti na gramofonima (i ostalim instrumentima) ovog majstora. Poznati producent, multiinstrumentalista i lajv performer zvučnog imena MKDSL dolazi u Gradić drugi put, nakon uspešnog nastupa sa Bojanom Vunturišević prethodne sezone. Ovaj put nastupiće u subotu na Glavnoj bini festivala tačno u ponoć!

  1. Sara Renar (Hrvatska)

U Novi Sad često navrati, a kada dođe puni lokale kao od šale! Ove godine Sara Renar nam u Podgrađe donosi suptilne melodije sa elektronskim i pozorišnim elementima. Svratite u petak na Glavnu binu festivala od 21.30 časova!

  1. Reflektor teatar

“Muškarčine” su hit predstava, pozorišni dokumentarac na temu poimanja muškosti na ovim prostorima danas, sa krajnjom porukom slobode izbora po sopstvenom nahođenju. Dobila je NINovu nagradu za najbolju predstavu 2012. “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi” – još jedan teatarski hit dokumentarac, kroz priču o heroju SFRJ revolucije Ivi Loli Ribaru, nudi reviziju borbe protiv fašizma u doba narastajućih duhova nacionalizma širom Evrope. Pogledaj ove dve sjajne predstave u petak od 19 časova i u subotu od 19.30 na Maloj bini festivala.

 

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri