novosti Novosti

26.08.2019

10 razloga zašto moraš posetiti Gradić fest!

Ovogodišnji Festival uličnih svirača – Gradić fest biće održan od 29. do 31. avgusta u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Ukoliko i dalje niste odlučili koji program ćete pratiti, mi smo vam spremili 10 razloga zbog kojih morate posetiti ovogodišnji Gradić fest!

1. Otvaranje festivala i tradicionalna povorka – Velika Dixieland žurka!

Dvadesete godine su godine džeza, čarlstona, prohibicije i pokreta za ženska prava. Tradicionalna povorka krenuće iz centra grada, a okupljanje na Trgu slobode počeće u 19.30 časova kada će zasvirati duvački orkestar Tinto Brass Band iz Italije. U povorci će učestvovati i Orquestra Criativa de Santa Maria da Feira iz Portugala, Music Art Project iz Srbije i BRUiTAL iz Belgije.

Glavne muzičke zvezde večeri biće Belgrade Dixieland Orchestra, jedini orkestar ove vrste u zemlji koji će nastupiti u 21 čas na Velikoj bini festivala!

2. Artan Lili, Who See, Autopark i Gramophonedzie

Domaća selekcija ovogodišnjeg festivala donosi različite zvukove od džeza do elektropopa, a ove godine na glavnoj bini nastupiće beogradski noise – pop bend Artan Lili, rep sastav Who See iz Crne Gore, pioniri šugejza Autopark, Gramophonedzie live!

3. Silent cinema kutak – Cinema city festival

Partnerski program Cinema City festivala na Gradić fest donosi pažljivo odabranu selekciju nemih filmova. Ovogodišnje selekcije su:

  • Antologija sovjetske propagande u animiranim filmovima
  • Erotski filmovi snimljeni početkom 20. veka u Austriji, Francuskoj i SAD
  • Opus jednog od najpoznatijih japanskih majstora eksperimentalnog filma Toshija Matsumota
  • Opus legendarnog gruzijskog reditelja Sergeja Parajanova.

4. Terminal Music & Arts festival – KABLOVI, Zagar, Mendel Collective

Veliko pojačanje Gradić festu ove godine dolazi iz Sombora. Terminal Music & Arts festival dopunio je muzički program ovogodišnjeg festa i selektovao sledeće izvođače: 

  • Elektronski indi sastav iz Budimpešte Žagar
  • Mendel Collective iz Rumunije
  • Beogradski dvojac “Kablovi” koji čine MKDSL i bubnjar Peđa Milutinović.

5. PSB Cypher @Gradić fest

Prvi put ove godine na 19. Festivalu uličnih svirača – Gradić fest PSB (Pub Street Battle) organizuje veliki plesni šou u kojem će učestvovati dve plesne škole iz Novog Sada “Magic People” i “Groove”, plesno udruženje  “Miroslav Batak Mićko” iz Futoga, a iz Subotice stiže “Plesni Studio Style”.

30. avgust od 19.30 časova na terenu Silent cinema kutka!

6. Adam Ben Ezra

Na 19. Festival uličnih svirača – Gradić fest nam stiže zaista veliko svetsko ime, ali i internetska zvezda Adam Ben Ezra. U Ezrinim rukama se kontrabas sa orkestarske margine izmešta ravno u centar! Adam Ben Ezra nastupiće 29. avgusta u 22.15 na Velikoj bini festivala!

7. BRUiTAL

Iza Bruital-a stoji grupa muzičara koji dolaze na 19. Festival uličnih svirača da svojim soničnim ritmovima protresu Gradić. Bruitalci uz pomoć bubnjeva i lo-fi zvučnika prave akustični noisy trans otvarajući potpuno nove zvučne pejzaže.

8.  Lepša Brena

Lepša Brena je muzički duo, osnovan u julu 2017. Bend čine reditelj i kompozitor Attili i arhitektica Višnja. Lepša Brena spoja arhitektonske ideje, inspiracije, probleme i pojave sa indie elektro pop muzikom i da tako nastane specifičan muzički žanr: arhi(tektonski) pop. Lepša Brena će nastupiti prvi dan festivala na Punktu 2 – Štrosmajerova u 21 čas!

9. Fruškać departman za hedonizam

Ulica zanatskog piva je ponovo na Gradić festu! Tokom 3 dana festivala, uz najbolju zabavu u gradu 3Birno će nas osvežavati 3Bir, Premier Beer, Libeeri, Razbeerbriga i Beerokrate.

Osim kraft piva pronađi i tri majmuna na festivalu, jer tokom tri dana služimo kraft viski Monkey Shoulders, dzin, tonik i koktele! Osim toga u food korneru moći ćeš da pronađeš Food Truck Kamion, Smoke Kings, sladoled Crna Ovca i holandske palačinke NS Poffertjes.

10. MECHANIX & Bike Park Bukovac

Bike Park Bukovac zajedno sa Mechanix trening centrom za alternativne sportove na ovogodišnji 19. Festival uličnih svirača donose BMX show-off. U subotu 31. avgusta od 20 časova na Livadici iza kapije, moći ćete da provozate BMX i dobijete mali uvid u BMX priču koju ova ekipa gaji i voli.

Nakon tri godine izgradnje, Bike Park Bukovac je otvoren 2015 godine. Park nije samo prostor za bavljenje dirt sportovima, već ekipa, druženje, smeh, vožnja i znoj. Projekat je svedok dobrih medjuljudskih odnosa i dobre energije.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri